Wiadomości
Prezentujemy Wam film z zeszłotygodniowego pokazu kulinarnego z cyklu "Rarytas Lubuski w kuchni" w Nowej Soli.
Uczniowie wraz z Szefem kuchni Szymon Czerwiński przygotowywali dania na bazie gęsiny i innych produktów regionalnych od naszych lubuskich producentów.
Pani Grażyna Dereń z Dereniówka'' poprowadziła prelekcję na temat wartości odżywczych mięsa z gęsi, ich hodowli oraz o rodzinnym gospodarstwie, które prowadzi.
Co wspólnie przyrządziliśmy?
Uda gęsie z dyniowymi kopytkami
Gęsią wątróbkę na chałce
Mamy nadzieję, że uczniowie będą w swojej kuchni sięgać po produkty lokalne, od lubuskich producentów.
Dziękujemy naszym Producentom bez których nie udałaby się ta wspaniała kulinarna przygoda – dziękujemy Wam wszystkim!
Polski Związek Łowiecki Zarząd Okręgowy w Zielonej Górze, Sklep Sezam w Droszkowie, Dereniówka'', Salcum-Fixum, Gościniec u Deców, Decowa Manufaktura, ANTERS Piekarnia-Cukiernia, Spod Hebelka, DAKdigitalart.
Film zrealizowany przez RED Film Production