A a
  • Szkoła w wiosennej odsłonie ... w obiektywie Karoliny i Przemka

    Szkoła w wiosennej odsłonie ... w obiektywie Karoliny i Przemka

  • Certyfikat - Zadowolony konsument

    Certyfikat - Zadowolony konsument

  • Kolejne ważne wyróżnienie dla naszej szkoły

    Kolejne ważne wyróżnienie dla naszej szkoły

  • VII MIĘDZYNARODOWY KONKURS ARTYSTYCZNY im. Włodzimierza Pietrzaka

    VII MIĘDZYNARODOWY KONKURS ARTYSTYCZNY im. Włodzimierza Pietrzaka

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Wolontariat

Egzaminy

Projekty

Współpraca

  • Bezpieczna Młodość
  •  JS Strzelec
  • WKU ŻAGAŃ
  • WSZ W GŁOGOWIE
  • PWSZ
  • MWSL
  • WSL
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Przekonali się o tym ósmoklasiści ze szkół podstawowych Powiatu Nowosolskiego, którzy 5 marca 2020 r. bardzo licznie odwiedzili Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Nowej Soli. Dzień Otwartych Drzwi był okazją do zaprezentowania atrakcyjnych kierunków kształcenia, nowoczesnych pracowni dydaktycznych oraz pasji i zainteresowań młodzieży. Warsztaty, pokazy, konkursy, degustacje - takie atrakcje czekały na naszych gości. Ogromne zaangażowanie oraz profesjonalne przygotowanie uczniów i nauczycieli  Spożywczaka pozwoliło  odczuć atmosferę  panującą w szkole, sprzyjającą zdobywaniu wiedzy i umiejętności oraz wszechstronnemu rozwojowi.

Na wycieczkę po szkole zapraszał zielonogórski raper Rademenez. Podczas wspólnej przechadzki opisywał rymami min. procesy dystrybucji i magazynowania towarów, tajniki przygotowywania dań oraz ich walory smakowe, podkreślając, że tu „płynie wszystko z serca” i „dlatego tu są wyniki”. Śpiewająco opowiedział, jak wyglądały pokazy wojskowe z zakresu pierwszej pomocy, zatrzymania pojazdu oraz pracy z bronią, przygotowane przez uczniów klas mundurowych.

W wypełnionych po brzegi pracowniach logistycznych, hotelarskiej, obsługi turystycznej oraz przestronnych korytarzach szkolnych młodzież ze „Spożywczaka” dzieliła się wiedzą, prezentowała umiejętności oraz zapraszała młodszych kolegów do wspólnej zabawy. Wszystkie drogi prowadziły do pracowni gastronomicznej, z której unosił się zapach pysznych potraw i aromatycznej kawy.  Nasi goście mieli możliwość degustacji, ale także mogli sprawdzić swoje umiejętności kulinarne.

Strefa relaksu przygotowana przez klasy technikum hotelarskiego oraz obsługi turystycznej przyciągała tańcem i dobrą muzyką. Był także czas na indywidualne rozmowy z uczniami
i nauczycielami, którzy przekonywali, że w Spożywczaku  można rozwijać pasje, które często związane są z kierunkiem kształcenia.

Dzięki wsparciu firm partnerskich, takich jak Lantmannen Unibake, AB Foods Polska, Inicjatywa Nowa Praca udało się zaprezentować ofertę edukacyjną naszej szkoły,
a jednocześnie zapoznać uczniów stojących u progu wyboru ścieżki kariery z możliwościami zatrudnienia na lokalnym rynku pracy.

Dziękujemy i zachęcamy do wyboru jednego z kierunków kształcenia w roku szkolnym 2020/2021:

Technikum  

Szkoła Branżowa I Stopnia