Wiadomości
Obsługa ekspresu kolbowego
Kurs Baristy, który odbył się w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Nowej Soli
temat szkolenia:
"Obsługa ekspresu kolbowego".
Krótki opis:
Zasady parzenia poprawnego espresso, spienianie i teksturowanie mleka.
Prowadzący:
Marta Kostecka
Pod patronatem Klimat Bistro Zielona Góra
W ubiegły piątek w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery poznaliśmy tajniki pracy baristy. Dowiedzieliśmy się, jak ważny jest dobór odpowiednich ziaren i ich mielenie, by otrzymać idealne espresso.
Druga cześć warsztatu poświęcona była spienianiu mleka. Jak się okazuje, sposób jego spienienia i temperatura maja ogromny wpływ na smak kaw mlecznych.
"Dnia 19.10.2018 roku w naszej szkole odbył się Kurs na Baristę. Brały w tym udział uczniowie z klas gastronomicznych oraz jedna dziewczyna z klasy logistycznej. Ten Kurs był prowadzony przez Piotra i Martę z Restauracji Klimat Bistro znajdującej się w Zielonej Górze. Na tym kursie nasi uczniowie nabyli sporo umiejętności na temat obsługi profesjonalnego ekspresu do kawy oraz samo wykorzystanie jego w praktyce a mianowicie parzenie kaw różnego rodzaju od espresso po latte macchiato. Zachęcamy uczniów naszej szkoły do korzystania z takich kursów są one źródłem wiedzy oraz lepszym startem w poszukiwaniu pracy. Dziękujemy Piotrowi właścicielowi Klimat Bistro za chęć pracy z naszą szkołą i naszymi uczniami." - wypowiedź Mikołajczak Anieli, uczennicy z klasy IV Technik Żywności u Usług Gastronomicznych.
Szkolenie zaproponował pan Piotr Michalewicz, ponieważ uważa, że młodzieży trzeba dać szanse rozwoju jeszcze w ramach nauki w szkole średniej. Na takich spotkaniach z młodzieżą można znaleźć talenty. I tak się stało, zaproponował staż w swojej restauracji jednemu z uczniów.
Organizatorem i łącznikiem szkoły z Restauratorem, była Violetta Cichomska - Capińska Pełnomocnik Starosty ds. współpracy z przedsiębiorcami.