A a

30 kwietnia 2017r rozpoczął się nowy rozdział w rozwoju umiejętności gastronomicznych uczniów  klasy trzeciej Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Nowej Soli, którzy przez miesiąc przebywali na stażu zagranicznym w Niemczech. 

Dzięki współpracy Domem Europejskim (Europa-Haus) w Lipsku nasza młodzież pracowała w najlepszych obiektach gastronomicznych w mieście. Kawiarnie, restauracje, cukiernie, hotele, hostele, a także obiekty obsługujące 700 osób otworzyły drzwi przed naszymi uczniami. Oceny niemieckich pracodawców świadczą o tym, że uczniowie wyróżniali się nie tylko umiejętnościami gastronomicznymi ale również wysoką kulturą osobistą, punktualnością i sprawnym działaniem w grupie. Pracodawcy podkreślali, że wyróżniali się oni  na tle grup, które wcześniej zatrudniali. 

Staż w Lipsku to nie tylko praca ale również przyjemności. W czasie wolnym uczniowie zwiedzali miasto, miejsca pamięci związane z jego historią, a kiedy mieli ochotę spotykali się na wspólnym grillu. Wysiłek i starania naszych uczniów wspierało kieszonkowe w wysokości 800 euro.

„Możliwość pracy w kuchni wyposażonej w sprzęt z najwyższej półki, dzięki któremu niewielka grupa osób może obsłużyć wielu gości, świetna organizacja pracy z szefem kuchni na czele, który jest jak kapitan na statku  uświadomiła mi, że w tym zawodzie może odnaleźć się każdy, kto nie tylko uwielbia gotować ale również potrafi organizować pracę grupy i też ma pomysł na własny biznes” jak wspomina jeden ze stażystów.

Dziękując za współpracę i wsparcie Pani dr Marii Peter i Christianowi Dietz z Europa – Haus w Lipsku podejmiemy starania, aby również w kolejnych latach powierzyć ich opiece na stażu naszych uczniów – powiedziała koordynator projektu Małgorzata Pałka 

 

Szersze relacje znajdziecie Państwo na fanpag’u „Spożywczaka” na Facebooku www.facebook.com/ZSP4wNowejSoliSPOZYWCZAK/

 

Projekt Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Nowej Soli „Nowe doświadczenia zawodowe gastronomów poprzez praktykę w Niemczech” realizowany był w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+  sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe)